"Συναγερμός έχει σημάνει στη Θεσσαλονίκη μετά τον εντοπισμό υδραργύρου σε στερεή μορφή στον υπό κατασκευή σταθμό του Μετρό «Βενιζέλου». Το εργοτάξιο έχει κλείσει, οι εργαζόμενοι υποβάλλονται σε εξετάσεις, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία απομάκρυνσης του υδραργύρου από εξειδικευμένη εταιρία.
...
Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα δείγματα αέρα που συνελέγησαν δείχνουν ότι η ποιότητά του είναι καλή, γεγονός που οδηγεί σε σταδιακή άρση των ανησυχιών. Πηγές κοντά στην υπόθεση εξηγούν ότι το στέρεο κομμάτι του υδραργύρου έχει βάρος περίπου 300 γραμμαρίων και η ύπαρξή του σε έκταση ενάμιση στρέμματος είναι μάλλον αναπάντεχη, αφού οι μελέτες του Μετρό δεν είχαν δείξει παρουσία υδράργυρου στο υπέδαφος της πόλης. Βέβαια, όπως τονίζουν, οι γεωλογικές δειγματοληψίες εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να ανιχνεύσουν τα πάντα. ..." (http://news.in.gr/greece/article/?aid=1231186805, ανάγνωση 16/3/2012)
και μου μένει μια απορία: "στερεός υδράργυρος"? η τελευταία φορά που είχα διαβάσει σχετικά με "στερεό" υδράργυρο ήταν στο βιβλίο του Πρίμο Λέβι ("Το Περιοδικό Σύστημα") όπου ο συγγραφέας εννοούσε στερεό ορυκτό με σταγονίδια υγρού υδραργύρου.
Και λέει ο φίλος χημικός από τη Θεσσαλονίκη: "Γράφουν ό,τι θέλουν. 300 g σε 1500 τετραγωνικά μέτρα πώς το μάζεψαν; Υδράργυρος σε στερεή μορφή; Όταν χυθεί στο πάτωμα ρίχνουμε θειάφι για να κολλήσει στα μπιλάκια και να τα μαζέψουμε με τη σκούπα. Αλλά και πάλι δεν είναι σε στερεή μορφή. Σημείο πήξεως του υδραργύρου χαμηλό κάτω από το μηδέν αλλά δεν δούλευαν σε τέτοια θερμοκρασία στο μετρό."
Και συμπληρώνει ο φίλος γεωχημικός από την Αθήνα: "γενικώς λένε ό,τι νάναι για "στερεό" υδράργυρο, συνήθως βέβαια έτσι συμβαίνει γιατί οι διάφοροι στους οποίους απευθύνονται οι εργολάβοι και κυρίως τα ΜΜΕ (εννοώ από την πλευρά μου που αφορά στο υπέδαφος και το περιβάλλον) είναι πανάσχετοι.
Επίσης για το οτι "οι μελέτες του Μετρό δεν είχαν δείξει παρουσία υδράργυρου στο υπέδαφος της πόλης" απορώ γιατί τίθεται τέτοιο θέμα αφού έτσι κι αλλιώς δεν αναλύονται (ενώ θα έπρεπε) δυνητικά τοξικά χημικά στοιχεία σε δείγματα υπόγειων έργων (όπως και τοξικά οργανικά) γιατί πολύ απλά δεν συμπεριλαμβάνονται συστηματικές και σοβαρές (γεω)χημικές μελέτες στις ΜΠΕ.
ΟΥΤΕ για τα υπόγεια νερά (πριν αλλά και κατά τη διάρκεια του έργου) γίνεται (αν και θα έπρεπε) τέτοια δουλειά. Η περίπτωση ορυκτών (τέλος πάντων φυσικού Hg - έστω και στοιχειακού Hg όπως υπάρχει σε αφθονία στο Almaden στην Ισπανία ή στην Idria στη Σλοβενία) επίσης αποκλείεται με βάση το υπέδαφος της περιοχής εκτός και αν είναι πολύ "κουφή" περίπτωση και όποιοι το αποδείξουν θα κερδίσουν συμμετοχή σε paper στο Nature (χρειάζεται βαριά ισοτοπική γεωχημεία: http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/es9039488).
Α και κάτι ακόμη, θα ήθελα να μάθω ποια σαΐνια μέτρησαν Hg στο αέρα, που διαβάζω, και με τι μέθοδο, γιατί εδώ και 5 χρόνια που έχει βγεί το ΦΕΚ (*) δεν έχουν συμπεριληφθεί σε ΚΑΝΕΝΑ report των αρμόδιων φορέων μετρήσεις για Hg στην ατμόσφαιρα η σε ατμοσφαιρικά σωματίδια σε όλη τηε Ελλάδα... Πέρυσι που είχαμε ένα project (...) για urban particulates, με μήνες δουλειάς σε πολύ καλά όργανα, δεν τον καταφέραμε τον Hg αξιόπιστα"...
(*) Απόφαση (Αριθμ. Η.Π. 22306/1075/Ε103) των υπουργείων 1) Οικονομίας και Οικονομικών, 2) Ανάπτυξης, 3) Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, και 4) Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης: «Καθορισμός τιμών − στόχων και ορίων εκτίμησης των συγκεντρώσεων του αρσενικού, του καδμίου, του υδραργύρου, του νικελίου και των πολυκυκλικών αρωματικών υδρογονανθράκων στον ατμοσφαιρικό αέρα, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της οδηγίας 2004/107/ΕΚ «Σχετικά με το αρσενικό, το κάδμιο, τον υδράργυρο, το νικέλιο και τους πολυκυκλικούς αρωματικούς υδρογονάνθρακες στον ατμοσφαιρικό αέρα» του Συμβουλίου της 15ης Δεκεμβρίου 2004 των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων» (ΦΕΚ 920Β/8.6.2007)
No comments:
Post a Comment