Λίγη ώρα μείναμε στην παραλία Δεξ(ι)ά, στην Ιθάκη, απόγευμα, φυσούσε πουνέντης και το κύμα που ερχόταν από την απέναντι Σάμη ήταν κάπως ενοχλητικό. Χαζεύοντας τα χαλίκια, είδα κάποια, που μου φάνηκαν περίεργα, μάζεψα τρία από αυτά.
Κι ως άλλα "μνημαγωγά", με έφεραν 50+ χρόνια πίσω, στο 1ο έτος της Σχολής Χημικών Μηχανικών στο ΕΜΠ. Εκεί όπου, ανάμεσα σε άλλα μαθήματα, είχαμε κι ένα "περίεργο", που δεν μπορούσα τότε να καταλάβω τη χρησιμότητά του στον κλάδο της Χημικής Μηχανικής, που είχα αρχίσει να σπουδάζω: την Ορυκτολογία, που μας δίδασκε ο καθηγητής της Σχολής Μεταλλειολόγων και Μεταλλουργών Μηχανικών του ΕΜΠ Σ.Σ. (Στυλιανός Σάββας) Αυγουστίδης [*]. Άκουγα τ' ανέκδοτα, που μας έλεγε, για την εποχή που είχε θητεύσει στην Αιθιοπία του Χαϊλέ Σελασιέ, αλλά από τα υπόλοιπα δεν καταλάβαινα τίποτα. Τρομάρα μου... Όταν, χρόνια αργότερα, κοιτώντας λίγο πιο προσεκτικά τα πρανή των δρόμων, στις εκδρομές μου στα ελληνικά βουνά και λαγκάδια, άρχισα ν' αναρωτιέμαι για το τι ήταν τα πετρώματα που έβλεπα. Και μετάνιωσα πολλές φορές που τότε, όταν μίλαγε ο Αυγουστίδης, αυτιά μεν είχα αλλά δεν άκουγα... Πίσω στα "πετραδάκια".
Πέτρες απλές δεν είναι, αλλά τι μπορεί να είναι? Ευτυχώς, υπάρχει το διαδίκτυο, και πολύ γρήγορα έβγαλε την πληροφορία. Απολιθώματα σφουγγαριών... Ποιας εποχής δεν ξέρω, ας μιλήσουν οι γνώστες... Αλλά πιο πολύτιμη ήταν η μνημαγωγή δράση τους...
.
[*] (1931-2001) Αποφοίτησε το 1953 από το Πανεπιστήμιο του Durham της Αγγλίας και πήρε το διδακτορικό του το 1956 από το Πανεπιστήμιο του Αμβούργου της Γερμανίας. Επί 10 έτη εργάστηκε στο υπουργείο Ορυχείων της Αιθιοπικής Κυβέρνησης, οργάνωσε τη Σχολή Γεωλόγων εκεί και εξερεύνησε μερικές από τις πιο δύσκολες περιοχές της γης, όπως η Ντανακίλι Ντεπρέσσιον, στα σύνορα του Σουδάν καθώς και το φαράγγι του Κυανού Νείλου.
No comments:
Post a Comment